29.4.12

Trobada internacional sobre l'arpità

Monastero di Lanzo
Dissabte 28 d’abril es va celebrar una trobada internacional a Monastero di Lanzo, municipi de la Vall de Lanzo, al Piemont, per parlar sobre l’evolució de la llengua i la cultura arpitanes en aquella zona. És una trobada que es realitza de forma regular un cop a l’any i on es posen sobre la taula les experiències que han tingut les diferents valls arpitanes del Piemont en l’àmbit de la revitalització de la llengua  arpitana. Hi intervenen diverses autoritats locals i regionals i és oberta a tots aquells interessats per l’arpità.

Va ser remarcable la presentació de la feina realitzada per la comunitat de la Vall di Lanzo Ceronda Casternone on, amb la col·laboració de la Chambra d’òc i de la Tsambra Francoprovensal, s’han fet cursos d’arpità per a tota la població, incidint però en el personal administratiu; s’han instal·lat rètols de senyalització bilingües italià-arpità; s’ha publicat una revista bilingüe que parla de l’art i la natura locals; s’ha creat una emissora de ràdio web en arpità; s’han enregistrat documentals amb la llengua com a tema principal; i s’ha creat un arxiu a Internet de material escrit que, gràcies a investigadors i aficionats a la llengua, s’ha anat recopilant pacientment durant mesos de feina.

Un dels moments més emotius va ser quan es va reconèixer l'obra dels voluntaris i investigadors que han fet la feixuga tasca d’estudi del topònims locals. Es tractava d’un equip encapçalat pel mestre lingüista Domenico Cabodi.

S’ha de dir que si estem parlant de tota aquesta feina feta és gràcies al suport de la Region Piémont, de la Província de Torí i dels governs locals, comunitats, associacions i voluntaris que s’han mobilitzat per la llengua.

A la tarda, després d’un dinar amb productes de la terra, es va veure el documental Lou Tsamin Francoprovensal i la seva directora, Elisa Nicoli, va explicar aquesta experiència d’investigació lingüística i social que van viure l’any 2010 vuit caminants durant 500 quilòmetres per descobrir la situació actual de la llengua arpitana.

Amb la música tradicional del grup Li brucatè va acabar aquesta profitosa jornada.