Tradicions

Désarpa

Una de les més antigues tradicions rurals de la Vall d’Aosta és la Désarpa : la baixada del bestiar a la vall després de passar l’estiu als prats alpins. Cada últim diumenge de setembre es fa una desfilada dels ramats pels carrers d'Aosta per celebrar-ho. Pels pastors i pagesos valdostans és un fet ben rutinari, però és tot un esdeveniment pels visitants i pels mateixos arpitants residents a la ciutat i amb poc contacte amb la muntanya, als quals amb aquesta celebració es vol apropar a les tradicions.

Al voltant de la Désarpa es solen organitzar un munt d’iniciatives per promoure la Vall d’Aosta, les seves tradicions i la seva cultura: es fa la reconstrucció d’una pastura amb animals, hi ha un mercat de productes orgànics i de producció local, es poden visitar les cooperatives lleteres i formatgeres de la zona amb degustació inclosa, els restaurants ofereixen només menús propis valdostans i tot això gràcies als molts voluntaris que s’hi han afegit.

Es fa aquesta festa cada dos anys ja en porten sis edicions. El millor que es pot fer és anar-hi i viure-ho, però si no podem és bo saber que la Désarpa s’ha apuntat a les noves tecnologies i es pot seguir a través d’una càmera web on veiem  la desfilada dels ramats i entrevistes als pastors i pagesos que els menen.


Lo tsaven
 

Un cop al mes, es celebra a Aosta un mercat de productes de la zona i ecològics que és gestionat directament pels pagesos valdostans. Es va començar a realitzar l’any 2002 i cada vegada té més èxit.

En  aquesta cadena tan curta en la qual la collita va directament del productor al consumidor, hom té la certesa del seu origen, es respecta l’estacionalitat, no hi ha modificació genètica i la frescor en resulta garantida. A més a més s’aconsegueixen uns preus més baixos perquè no hi ha ni intermediaris ni transport. Amb tot això s’incentiva l’ús conscient de productes de temporada i un consum més responsable, més sostenible i més rendible.

En aquest mercat hi intervenen uns 25 productors locals i també se n’hi afegeix algun del Piemont i de la Ligúria.

El nom i el símbol d’aquest mercat és Lo Tsaven, que és el nom en arpità del cistell amb nansa que es fa servir per posar-hi la fruita i la verdura. El tsaven no manca a cap casa de pagesos de la Vall d’Aosta.

És obert des de les nou del matí fins a les sis del vespre perquè els compradors tinguin temps de firar-se.


Festa de l'Arpità

Un cop l’any es celebra la setena Festa Internacional de l’Arpità, cada vegada en un lloc diferent d’Arpitània i la darrera edició va ser a la Vall d’Aosta. És un esdeveniment cultural que reuneix tots els amics d’aquesta llengua. Cada any s’hi esperen milers d’arpitans de tota Arpitània: Savoia, Suïssa romanda, Vall d’Aosta i Valades del Piemont.

L’última trobada va començar amb el congrés internacional “llengües i identitats” centrada en el context de la vall d’Aosta però també incloia altres cultures. Al vespre una obra de teatre ens explicava la vida de l’abad Cerlogne,  pare de la literatura arpitana a la vall d’Aosta, i a la nit danses amb el grup Poudzo valdotèn. El diumenge hi va haver la cercavila de vestits tradicionals, un gran dinar de germanor i música tradicional. Durant tot el festival es podia visitar una exposició sobre la llengua arpitana, també hi havia una fira d’estands de productes de la zona  i una exposició sobre l’abad Cerlogne.


Concurs Cerlogne

Fa més de quaranta anys que moltes escoles arpitanes participen anualment en el concurs Cerlogne. Es tracta, en realitat, d’un treball de recerca lingüística i etnogràfica dirigit a estudiants de primària i secundària i als seus mestres. En començar el curs escolar es donen als professors les directrius del concurs, ja que cada any el tema és diferent, però sempre està relacionat amb la cultura i les tradicions. Els alumnes, ben organitzats i guiats pels mestres, tenen uns mesos de temps per informar-se i recollir material que pot anar des de documents o objectes antics fins als testimonis orals dels més grans de cada comunitat. Al maig es fan unes jornades per exposar el resultat de la recerca, mostrar tot el material un cop ordenat i classificat i compartir la informació obtinguda.

Va començar l’any 1963 per retre homenatge a l’insigne Jean-Baptiste Cerlogne. Primer es feia a la Vall d’Aosta però avui s’ha estès a diferents punts de Savoia, del Valais suís, del Piemont i, fins i tot, de Pulla al sud d’Itàlia.

El que es vol aconseguir mitjançant aquest concurs és, per una banda, protegir i promocionar la llengua i la cultura arpitanes i, per l’altra, fer que tant el jovent com els seus mestres coneguin la seva història i estimin el seu país.

Un cop acabats els treballs, romanen al Centre d’Études Francoprovençales on es poden consultar.