15.1.12

Cinema en occità i en arpità


Cinema a la seu del CAOC

La passada temporada el Cercle d’Agermanament Occitano-Català va engegar un cicle de cinema occità i arpità. Un cop al mes es projecta a la seva seu una pel·lícula o documental en una d’aquestes llengües. Les que s’han vist fins ara han tingut força èxit, el públic n’ha sortit sorprès i content, alguns mitjans de comunicació ja se n’han fet ressò i a cada sessió hi ha més espectadors.

El proper divendres 27 de gener a les 20h00 es projectarà Lou tsamin francoprovensal, un documental resultat d’una caminada que es va fer l’any 2010 a favor de la llengua arpitana. És dirigit i realitzat per Elisa Nicoli, documentalista coneguda a bastament per la qualitat i seriositat dels seus reportatges.

Fou una travessa de més de 500 quilòmetres realitzada en 28 dies i que va recórrer el Piemont, Savoia, el Valais suís i la Vall d’Aosta, tot zones de parla arpitana. 
L’expedició constava de vuit excursionistes, cadascun d’ells amb una tasca concreta: periodista, guia, lingüista, documentalista, fotògraf,... i a més a més s’hi podien afegir voluntaris en qualsevol etapa. Es va comprovar sobre el terreny l’estat de l’arpità, el seu ús oral i escrit, i es va recollir documentació sobre costums i tradicions arpitanes. Gràcies a aquesta caminada s’ha creat una xarxa de contactes per treballar a partir d’ara amb més cohesió per la llengua.

Per a nosaltres, el més important d’aquest reportatge és que l’estrenem com a primícia perquè encara no ha estat editat. És gràcies a la inestimable col·laboració i gentilesa de la Chambra d'Òc que uns quants catalans gaudirem d’aquesta projecció.

Si us cal més informació : CAOC, Providència 42, Barcelona. Telèfon 93 284 36 34.