Arts

Teatre popular

Actualment el teatre popular i tradicional en arpità és molt actiu.  Hi ha força grups que s’hi dediquen, i de tots ells Lo Charaban és el més conegut de tots. Aquesta companyia valdostana va ser creada per René Vuillien l’any 1958 i des de llavors la seva popularitat ha anat creixent. Els seus components no són professionals sinó aficionats que volen preservar la llengua i les tradicions arpitanes. Les seves representacions versen sobre la vida quotidiana, la família, els costums, la política, temes actuals i fets del passat, i tot amanit amb molta ironia.

Les dates fortes del seu calendari són un cop l’any cap a la fi de novembre, llavors durant uns dies fan una representació diària que els arpitans esperen amb delit. Malgrat actuar en el teatre més gran d’Aosta, les entrades s’esgoten en pocs minuts i hi ha espectadors que per trobar un bon seient han arribat a fer fins a 48 hores de guàrdia davant la porta del teatre !!  El seu secret ? El compromís i la claredat.

En aquestes obres, moltes persones d’edat avançada que de petits només parlaven arpità i el van abandonar en favor de l’italià, s’hi troben representades i s’emocionen vivament.

Des d’aquí agraïm a tots aquells que amb el seu esforç fan que puguem gaudir d’aquest espectacle.


Cinema històric

Hem hagut d’esperar quasi 30 anys per poder comprar en DVD la pel·lícula històrica La Trace en DVD, film del director francès Bernard Favre. Ens explica la història de Joseph, un traginer de Savoia, que durant l’hivern de l’any 1859 recorre el nord d’Itàlia per vendre mercaderies, el seu camí és ple de trobades molt interessants amb diversos personatges d’aquelles contrades. Retrata de manera impecable la societat d’aquella època.

Un bon guió, excel·lents actors, direcció brillant, escenaris meravellosos i una música esplèndida. Després de 30 anys té tant de poder i bellesa com el primer dia. Molt realista, a mig camí entre la ficció i el documental, és una pel·lícula que no ha passat gens de moda. Força habitants de Moûtiers-Tarentaise encara recorden la filmació d’algunes escenes pels vells carrers del poble.
Un dels productors és Bertrand Tavernier, que a part de director és un gran documentalista.

Fa uns mesos la pel·lícula es va tornar a programar als cinemes del Roine-Alps amb un èxit total. Estava programada per poques setmanes i se n'hi va estar més de deu.
Per comprar el DVD ens podem informar a voxalpina@orange.fr


Cançons arpitanes

Amis d’la badia és un grup que es dedica a la recerca de música tradicional occitana i arpitana. El seu últim treball és un àlbum amb dos CDs editat per la Chambra d’Òc amb antigues cançons arpitanes titulat “Aou mès eud ‘ste quintane. A Mizini tra tchant é ricort dli nostri vieui”.
Per fer-lo més atractiu, que ja ho és prou, fan veure que dos vells amics, Mini i Coulìn, es troben en un bar i mentre recorden fets d’amics i coneguts, recuperen la música i les cançons que han marcat moments de la seva vida i del seu país.

Amis d’la badia ja fa temps que es va comprometre amb la investigació i la protecció de la música arpitana, en aquest CD ha fet un treball de recerca molt valuós ja que cada vegada és més difícil trobar les cançons tal com eren en un principi. Una cançó es crea al pensament, es reprodueix i passa oralment de vells a joves. Si troben, per exemple, un músic d’edat avançada que sap més de 300 cançons les recullen abans no li falli la memòria. Amb el pas del temps moltes lletres de cançons s’han barrejat amb la llengua  piemontesa o l’italià, i algunes ja s’han perdut.

El que ha fet Amis d’la badia és reunir el testimoni oral dels músics de més edat juntament amb la transcripció de les cançons per ajudar la seva comprensió i una traducció a l’italià. Tot perquè no s’oblidin.
És un CD per ballar, per escoltar i sobretot per llegir.