25.3.12

Manifestacions per la llenguaEl mateix dia que a Tolosa es fa la manifestació per la llengua occitana, el 31 de març, a Annecy, Savoia, es farà una manifestació per  l’arpità.

A l’estat francès, l’arpità és una llengua sense cap mena de reconeixement, encara més maltractada que l’occità, no té gairebé cap presència dins els medis de comunicació i no es pot fer cap examen que acrediti el nivell de la llengua.
Una llengua parlada i escrita per més de 150.000 persones a Savoia, Itàlia i Suïssa; que comporta una vida cultural notable amb teatre, llibres, cançons...; que disposa d’un prestigiós Institut de la Langue Savoyarde; que és estudiada a diverses universitats; que és objecte de publicacions i comunicacions; que cada vegada hi ha més gent que la vol aprendre; i que com totes les llengües, viurà mentre els seus parlants la parlin.

En aquesta jornada a Annecy es demanarà que el Ministeri d'Educació permeti a tot aquell que ho vulgui, fer l'examen de coneixements d'arpità. Que els mitjans de comunicació facin lloc a l'arpità. Que l'estat doni suport a la seva difusió. I que França firmi la carta Europea de les llengües minoritàries.
Fotos