29.2.12

Harpitanya


L’Assessorat de l’éducation et de la culture de la Région autonome Vallée d’Aoste ha produït recentment un DVD que ens fa llum sobre Arpitània.

No tracta de quatre futileses sinó que va directe al moll de l’os. És un documental on es parla dels seus orígens, de la influència del model basc en el moviment arpità, de l’acció política i l’ideal independentista, es fa balanç dels trenta anys d’autonomia, i s’exposa la necessitat d’una llengua estàndard. En el curs del film, el conductor es troba amb diversos arpitanistes per conèixer el seu punt de vista, d’on vénen i fins on volen arribar, com veuen l’evolució de la nació arpitana i quines són les seves reivindicacions. Per reblar el clau s’han recuperat antics arxius de la Vall d’Aosta que s’han fet públics per primera vegada. Tot plegat un document excepcional.

Encara que no hi surti en persona, Jose Henriet hi és present en tot moment. Henriet va fundar el moviment arpità els anys setanta i és un erudit dels nostres dies.

La presentació es va fer el dia 15 de febrer a Champoluc, Vall d’Aosta, amb la presència de la directora Christiane Dunoyer. Ara esperem, com més aviat millor, la presentació a Barcelona.