7.8.11

Aplecs als ports

Un port de muntanya és la part més baixa que hi ha entre dos cims contigus i que uneix les dues valls. En alguns ports és tradició fer-hi un aplec un cop l’any, aquest dia un paratge normalment isolat com és un port de muntanya s’omple de gent provinent dels dos vessants de la muntanya que s’hi retroba amb la intenció de mantenir i reforçar l’amistat. És una festassa on s’hi dansa, s’hi canta, s’hi xerra, s’hi menja i s’hi beu, però sobretot es referma la convivència entre pobles germans, pobles que coneixen la importància de la natura en el perviure d’un país.

Això és el que s’ha fet aquest cap de setmana als Pirineus. Entre el Pallars Sobirà i el Coserans s’ha celebrat la XXIV pujada al Port de Salau, un acte d’agermanament entre el poble occità i el català. El Port de Salau, a més de dos mil metres d’alçada, és un pas natural utilitzat durant segles per al comerç entre occitans i catalans, i també fou el camí que van seguir molts exiliats durant la guerra incivil espanyola. En aquesta trobada és costum pujar des dels dos vessants les menges típiques de cada banda i un cop a dalt tot es comparteix: formatges, vi, licors, galetes, xocolata, embotits,... Aquest any, a més a més, s’ha posat l’èmfasi en la defensa de la llengua occitana i la Llei de l’Occità menyspreada i atacada pel govern espanyol, fet que no ens ha sorprès gaire venint de qui ve. Però si ens aturem a pensar que a aquestes alçades algú encara hagi de reivindicar la seva llengua com a pròpia... això no té nom.

Amb el mateix propòsit, a Arpitània cada estiu es puja al Plan des Maschas als Alps, a dos mil metres d’alçada, hi ha qui puja des de la vall de Soana i hi ha qui ho fa des de la vall de Robordon. Un cop a dalt, els retrobaments, la convivència, l’alegria, els lligams entre les diferents valades arpitanes i els vincles amb la natura hi són garantits. 

2 comentaris:

Jordi Vàzquez ha dit...

No coneixia aquest aplec arpità. Una bona mostra que les fronteres sovint són imposades.

Jordi Vàzquez ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.