15.5.11

Dues arpitanes a la capital

Sagrada Família
Aquesta setmana hem rebut la visita de dues valdostanes: Ivana, de Pontey, una dona de parla arpitana i Estefania, una orgullosa piemontesa. Era el primer cop que venien a Catalunya i han portat amb elles l’aire pur dels Alps. Van trescar per Barcelona amb tota la il·lusió. En només tres jornades van veure més de la ciutat que molts barcelonins. El primer dia, després d’un esgotador viatge i d’haver dormit només dues hores, van visitar la Sagrada Família, la Pedrera, el Parc Güell i la Rambla, al vespre ja no s’aguantaven dretes, les cames els feien figa i els peus els bullien, però la descoberta de la capital catalana s’ho valia. Allò que més les va impressionar va ser la quantitat de gent que circulava per la Rambla a totes hores, del dia i de la nit.

No van deixar de visitar el Museu d’Art Nacional de Catalunya, es van passejar pel Parc de la Ciutadella, van admirar la solemnitat de la Catedral, van emmudir davant Santa Maria del Mar, es van endinsar al Barri Gòtic, van gaudir del museu Picasso i van pujar al funicular de Montjuïc. Van tastar els plats més nostrats, van sentir català al carrer i es van deixar seduir per aquell deix mediterrani.

Com a record pel CAOC i pels Amics d’Arpitània, ens han obsequiat amb dos llibres d’en Joseph Henriet, el fundador del moviment arpità: Noi Saraceni delle Alpi, una teoria de la història arpitana després de la caiguda de l'Imperi Romà i Il substrato garalditano, un estudi sobre la toponímia arpitana de la Vall d’Aosta.

Agraïm a la Ivana i a l’Estefania la seva vinguda a Catalunya que de segur enforteix les relacions arpitano catalanes.


EN ARPITÀ (per Aliance Culturèla Arpitana):


Doves arpitanes a la capitâla


Torre Agbar - Barcelona
Ceta semana avens[1] reciu[2] la visita de doves vâldotênes: Ivana, de Pontê, una femèla[3] de lengoua arpitana et Estefania, una orgolyosa piemontêsa. Ére lo premiér côp[4] que vegnévont[5] en Catalogne et ant portâ avouéc lyor[6] l’êr pura des Alpes. Ant chemenâ per Barcelona avouéc tot plèsir[7]. Dens solament[8] três jornâs[9] ant viu[10] bien de la citâ[11] et bien des barcelonins. Lo premiér jorn, aprés un voyâjo èxtènuant et aprés avêr dormi mas-que doves hores, ant visitâ la Sagrada Familia[12], la Pedrera[13], lo Parc Güell et la Rambla, a la vèprâ[14] ja que sè tegnévont[15] pas drêtes, les chambes[16] lyés fassévont « jâco-jâco » et los piéds lyor couésevont[17], mas la dècuvèrta de la capitâla catalana lo valyêt[18]. Cen que ples les at empressionâyes est étâye la quantitât de gens que circulâve por la Rambla a totes les hores, du jorn et de la nuet.

Ant pas mancâ de visitar lo Museu nacional d'art de Catalunya[19], sè sont promenâye per lo Parc de la Ciutadella[20], ant admirâ la solanitât de la Catèdrâla, sont "réstâyes[21] muetes" devant Santa Maria del Mar[22], sont penetrâye dens lo Barri Gòtic[23], ant jouyi du Museu Picasso et sont poyêyes[24] avouéc[25] la funiculêre du Montjuïc[26]. Ant agôtâ[27] los plats ples tipicos, ant aoui[28] catalan por lo chemin[29] et sè sont lèssiêyes sèduire per céla[30] cotuma[31] mèditerranêye.


Coment sovegnir por lo CAOC et por les Amics d’Arpitània, nos ant donâ doux lévros de Joseph Henriet, lo fondator du mouvement arpitan: Noi Saraceni delle Alpi, por capir[32] una tèoria de l’histouère arpitana aprés la chête de l’Empiro Romen et Il substrato garalditano[33], una ètuda[34] sur la toponimia arpitana de la Vâl d’Aoûta.

Remarciens Ivana et Estefania de lyor visita en Catalunya que sûr renforcie les relacions arpitano-catalanes.



[1] ens
[2] reçu, recevu
[3] fèna
[4] fés, vês, viâjo
[5] vegniant
[6] lyés
[7] entôsiasmo
[8] mas-que, ren-que
[9] jornâyes
[10] vegu
[11] vela, viala
[12] Sacrâye/Sacra Famelye
[13] Piérriére
[14] vèprenâ, lo vépro
[15] tegniant
[16] jambes
[17] bolyévont
[18] valéve
[19] Musê Nacionâl d’Ârt de Catalogne
[20] Citadèla
[21] sobrâyes
[22] Sènta Marie du Mar/de la mèr
[23] quartiér gotico
[24] montâyes
[25] atot
[26] « Mons Iovis » ètimologie comparâye avouéc lo nom d’una Comena Vâldotêna http://www.comune.montjovet.ao.it/,
[27] tâthâ
[28] senti, entendu
[29] por la charriére, por les rues
[30] quél
[31] môda, usâjo
[32] comprendre
[33] http://www.krutwig.org
[34] Un ètudo