14.5.11

Canta fent camí

Una proposta per aquest diumenge 15 de maig: una caminada guiada per la vall de Susa. Serà una passejada tranquil·la, en bona companyia i gaudint de la natura. Començarà a Meana a quarts de nou del matí, la primera pausa serà a Mattie, a quarts d’una es farà una breu parada per dinar al Castell de Borello, a quarts de tres es passarà per Sant Giorio i la marxa s’acabarà a Focchiardo a les sis de la tarda.

L’originalitat de la jornada és que a cada un dels pobles del recorregut, els marxaires cantaran una cançó en arpità triada pels vilatans de cada lloc, són cançons populars i alguna de les quals serà inèdita. Els guies seran excursionistes i cantants del grup Magnoutoun. Com a cloenda, a Focchiardo s’hissarà la bandera arpitana piemontesa.

És el segon any que es fa aquesta interessant caminada: Tsant’an Tsamin, on tothom hi és convidat. És una particular manera de conèixer el país: barrejant música i natura.


EN ARPITÀ (per Aliance Culturèla Arpitana):


Chanta en chemin 
Una proposicion por ceta demenge 15 de mê 2011: una mârche[1] guidâ[2] por la Vâl de Susa. Serat una promenâda tranquila, en bôna compagnie et en profitent[3] de la natura. Envionerat[4] a Meana a nôf muens quart du matin, la premiére pousa serat a Mattie, a una muens quart sè farat una petiôda[5] ètapa por marenda[6] u Châtél de Borello, a três muens quart sè passerat por San Giorio et la mârche fenirat a Focchiardo a siéx hores de l’aprés-dinar[7].

L’originalitât de la jornâ[8] est que dens châqu’un des velâjos du percôrs, los marchiors chantarant una chançon en arpitan cièrdua[9] per los payisans de châque post[10], sont des chançons populères et quârqu’una de lesquintes[11] serat inedita. Les guides serant des èxcursionistos et des chantors du groupo Li Magnoutoun. Por cllôre, a Focchiardo s’hisserat lo drapél[12] arpitan piemontês.

O[13] est lo second an que sè fat ceta entèrèssanta promenâda: Tsant’an Tsamin, yô[14] tués[15] ils sont envitâs. Il est una particuliére maniére de cognetre lo payis: en mècllent[16] musica et natura.


[1] promenâ(r)da
[2] guidâye
[3] jouyent
[4] comencierat
[5] quitiva, petita
[6] dèjonon
[7] aprés-mié-jorn, aprés-gôtâ, vépro, vèprâ, vèprenâ
[8] jornâye
[9] chouèsia
[10] cârra, luè
[11] lesquâles
[12] drapô
[13] il
[14] onte
[15] tôs
[16] mèlangient