21.10.12

Resum de la visita d'arpitans a Barcelona


Les jornades arpitanes d’aquest cap de setmana a Barcelona han estat de gran interès. 

Christiane Dunoyer i Raquel Olivella
Divendres al vespre es va projectar el documental Harpitanya a la seu del CAOC. Va ser força interessant perquè ens dóna la visió d'Arpitània que avui tenen aquelles persones que en el passat van engegar el moviment de resistència arpitana. Hi esperàvem la presència de la directora de la pel·lícula Christiane Dunoyer i de l'arpitanista Luca Tillier, els quals van arribar amb retard, ja que van fer el viatge aquella mateixa tarda amb avió des de la Vall d’Aosta, però finalment van arribar i Raquel Olivella, membre del CAOC, els va presentar al públic assistent i tot seguit van explicar algunes particularitats d’Arpitània i del rodatge de la pel·lícula. Van ser unes explicacions espontànies i sense entretenir-se en detalls, ja que malauradament el temps se’ns tirava a sobre. Entre els espectadors cal destacar la presència de Xavier Moral de la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, i de David Forniés, un dels autors del recentment editat Mapa de les identitats nacionals d'Europa i una de les persones més ben informades avui dia sobre les nacions sense estat. També van fer acte de presència uns periodistes de BTV, la televisió de Barcelona, els quals van entrevistar primer la directora Dunoyer sobre la seva pel·lícula i després el professor Tillier sobre la llengua arpitana. La vetllada va acabar amb un sopar conjunt a la taverna occitana Jan Petit.

Luca Tillier
L’endemà al matí, Luca Tillier va fer una introducció a la llengua arpitana al Museu d’Història de Catalunya. Va ser una brillant i acurada exposició que va durar gairebé tres hores. Amb l’ajuda d’un "Power Point" va repassar aspectes geogràfics, històrics i lingüístics de l’arpità. Tillier va haver de fer un gran esforç de síntesi, ja que explicar les característiques d’una llengua de la qual mai ens han dit res no és el mateix que parlar d’una llengua més o menys coneguda i, malgrat que hi va esmerçar tot aquell temps, més d’una persona d’entre els assistents, d’haver pogut, l’hauria continuat escoltant i prenent notes amb interès.  

Apart d’aquest aspectes més teòrics, els arpitans també es van mostrar molt entusiastes amb el procés d’independència que Catalunya ha començat. Ells estan fortament implicats en l’evolució político-social d’Arpitània i segueixen amb admiració la via que els catalans hem triat. Creuen que ens en sortirem i ens veuen com els propers causants d’un efecte dominó a diversos llocs d’Europa. Els Amics d’Arpitània esperem que tinguin raó.

I per damunt de tot els agraïm l’esforç que han fet per venir, la seva visita, les seves explicacions i els seus ànims per continuar endavant.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

visca la olivella

Anònim ha dit...

sexy olivella pivon!!!!!