14.10.12

Història i llengua arpitanes a Barcelona


Escrit de Floran Corradin
Els dies 19 i 20 d'octubre tindran lloc a Barcelona dos esdeveniments relacionats amb la cultura arpitana.

El divendres 19 a les 19h00 al CAOC, carrer Providència 42, es farà l'estrena a Catalunya del documental Harpitanya. Hi assistirà la directora Christiane Dunoyer, i un cop vist el film ens parlarà del rodatge i també respondrà totes les qüestions que vulguem adreçar-li.
Harpitanya, produït l'any 2011, és un document imprescindible per conèixer la situació d'aquell país. S'hi parla dels seus orígens, de la influència del model basc en el moviment arpità i de l’acció política, ens descobreix que hi ha una amagada demanda d'independència, ens mostra com els trenta anys d’una malintencionada autonomia han estat nefastos per a les seves aspiracions com a poble, i s’exposa la urgent necessitat d’una llengua estàndard com a única manera de salvar l'arpità.

El dissabte 20 a les 11h00 al Museu d'Història de Catalunya, metro Barceloneta, Luca Tillier ens farà una classe d'introducció a la llengua arpitana
L'arpità és una llengua romànica que no va ser identificada com a tal fins l'any 1873 per Graziadio-Isaïa Ascoli. Per Ascoli aquest parlars constituïen un grup específic i no un grup de llengües de transició entre els grups d’oïl i d’oc. 
Luca Tillier pertany a l'Aliance Culturèla Arpitanna, grup que defensa i promou la llengua i cultura arpitanes. Tillier va ser la primera persona a presentar una tesi doctoral en arpità, fet que va succeir l'any 2009 a la Universitat de Torí.

Aquests actes es fan gràcies sobretot als arpitans, els quals s'avenen a venir en un viatge llampec des de la Vall d'Aosta per tal que nosaltres coneguem una mica més la seva realitat que, com hem dit altres vegades, és molt propera i molt desconeguda. El CAOC i Amics d'Arpitània en som els organitzadors i hem comptat amb la col·laboració d'Aliance Culturèla Arpitanna. I agraïm també el suport tant moral com material de socis, amics i simpatitzants que és i serà imprescindible per continuar amb aquesta mena d'activitats, al nostre entendre, força interessants.