28.4.11

Cap de setmana arpità


El proper mes de juny es farà un cap de setmana d’immersió lingüística en arpità. Organitzat per l’École Populaire de Patois, tindrà lloc a Torgnon (Vall d’Aosta) del 3 al 5 de juny. Al matí hi haurà curs intensiu de llengua i a la tarda alguns tallers, entre els quals destaquen: 

                                          *personatges il·lustres
                                          *cocció del pa al forn del poble
                                          *plantes medicinals de la zona
                                          *costums de Torgnon
                                          *religió popular.

Els professors són apassionats per la llengua arpitana i els alumnes gent amb amplitud de mires que preveuen l’excel·lent futur que tindrà l’arpità. 
S’accepta un nombre limitat d’alumnes de tal manera que cadascun d’ells pugui gaudir de la màxima dedicació per part del mestre. 
Els alumnes s’allotgen en un hostal, però durant les estones de lleure alguns dels veïns es poden oferir per portar l’alumne a bells indrets de la zona explicant-li les característiques locals de tota mena, des d’històriques fins a gastronòmiques.

Fa temps que se’n fan regularment, d’aquestes estades, i cada vegada la participació és més alta. De totes maneres encara queda alguna plaça lliure i hi ha temps fins el 4 de maig per fer la inscripció.


EN ARPITÀ (per Aliance Culturèla Arpitana):

Fin de semana[1] arpitan


Lo mês de jouen que vint sè ferat un[2] fin de senana d’imèrsion lengouestica en arpitan. Organisâ per l’Ècoula Populèra de Patuès, arat luè a Torgnon (Vâl d’Aoûta) du 3 u 5 de jouen. U matin y arat un cors entènsif de lengoua et a la denona[3] des laboratouèros, entre losquints[4] sè disinguont: 

                                          *pèrsonâjos ilustros
                                          *couèta[5] du pan u forn du velâjo
                                          *plantes mèdicinâles de la zona
                                          *costumo de Torgnon
                                          *religion populèra.

Los profèssors et los èlevos sont apassionâs per la lengoua arpitana: sont des gens avouéc una téta uvèrta qu’ils prèvèyont l’èxcèlent futur que arat l’arpitan. 
S’accèpte un nombro limitâ d’èlovos de maniére que châqu’un de lyors pouesse jouyir de la maxima aplicacion[6] de la part du mêtro. 
Los èlevos logiont dens un hostèl[7], mas dament[8] los temps libros,  quârqu’uns des vesins pôssont[9] sè semondre[10] por portar les èlèvos a des gentes[11] cârres[12] de la zona en lyor èxpllicant les caractèristiques locâles de tués[13] los gènro, dês celes historiques tan-que[14] a celes gastronomiques.

O[15] est de checa[16] de temps que se nen fant règuliérament de cetos sèjorns, et châque côp[17] la participacion est ples hôta[18]. Tot-un y at oncor quârque place libra et y at temps tant-que[19] u 4 de mê 2011 por fére lenscripcion.


[1] senana
[2] una
[3] aprés-mié-jorn, aprés-gôtâ, vépro, vèprâ, vèprenâ, aprés-dinar
[4] losquâls
[5] couésson
[6] dèdicion
[7] ôbèrjo de jouenèssa
[8] pendent
[9] pont, pôvont
[10] ofrir
[11] bèles
[12] endrêt, lât
[13] tôs
[14] fin
[15] il
[16] un pou
[17] fês, vês, viâjos
[18] hiôta
[19] fin a