20.8.13

Festa Internacional per la llengua arpitana

Un cop cada quatre anys es celebra una festa per la llengua arpitana. en la seva variant de Friburg. La propera edició tindrà lloc aquest cap de setmana, 24 i 25 d'agost, i es dedicarà a la variant arpitana de Friburg. Els preparatius ja fa mesos que van començar. És un esdeveniment capdal per l’associació que l'organitza: Chochyètâ Kantonale di Patêjan Fribordzê, una entitat que treballa per la llengua i la cultura arpitanes de la seva comarca i que durant tot l’any prepara activitats diverses, des de cursos de llengua fins a concerts. La festa es farà a Bulle, una localitat de la regió de la Gruyère, a Suïssa.

El programa de dissabte inclou un concert de música, un taller de cant, un taller de lectura, un sopar popular amb menges del país i una vetllada tradicional amb cants i contes tradicionals. Durant tot el dia hi haurà un mercat de productes de la contrada.

El diumenge es farà una missa en arpità, una cercavila que travessarà de punta a punta el municipi, un dinar amb la presència d'algunes autoritats i finalment es dirà el nom de la persona guanyadora del concurs literari que va engegar ja fa un any i en el qual es requeria una obra de qualsevol tipus, escrita o enregistrada, en la variant arpitana de Friburg.

En aquesta Festa s’aprofita per exposar i intercanviar opinions sobre la situació i el futur de la llengua dins una Europa que per un costat vol la diversitat i la interculturalitat i per altre costat dóna primacia als estats abans que a les nacions. Cal veure si mica en mica la situació de l’arpità es va normalitzant i la llengua va adquirint el prestigi que li pertoca. Són passes com aquesta les que ho faran possible.

Aquí teniu tota la informació.