1.7.12

Arpitània al cinema

Divendres, 29 de juny vam tenir ocasió de veure a la seu del Cercle d'Agermanament Occitano-Català una pel·lícula en versió original en arpità, francès i italià, La châla, que explica la història d'un traginer, l'any 1860, que recorre tot el nord d'Itàlia per vendre mercaderies. El protagonista és savoià i té l'arpità com a llengua materna, però sap el francès i també l'italià, llengües que li seran útils en el seu viatge. Fa un recorregut circular, surt de Savoia cap a Aosta, seguint pel Valais, continuant cap a Llombardia i el Piemont per tornar a Savoia justament quan és annexionada per França. 

És una obra mestra indiscutible amb en Bertrand Tavernier com a guionista. 
Unes vint persones, entre socis i simpatitzants del CAOC, vam gaudir d'aquest llargmetratge.  

Amb aquesta pel·lícula s'acaba la temporada de cinema al CAOC. En deu mesos s'hi han projectat set pel·lícules en occità i tres en arpità, totes han estat de qualitat, algunes eren obres mestres desconegudes del gran públic, pel·lícules que queden fora dels grans circuits comercials i, fins i tot, alguna estrena. En més d'una ocasió, els directors, productors i actors han donat el seu suport incondicional a les projeccions, ja que era l'única manera de que el seu film arribés a casa nostra. 

Agraïm al CAOC l'oportunitat que ens ha donat de ser els primers -i potser únics- a tota Europa en veure aquest original, interessant i insòlit cicle de cinema.